Nieuwsbrief #4

28/04/2021

Lieve vrienden, familie, bezoekers en betrokkenen, Winterpaviljoen

Het Winterpaviljoen was in eerste instantie een tijdelijk project voor twee jaar. Een samenwerking tussen Het Amsterdamse bos, Stadsdeel Zuid en De Boshalte. Na heel veel inspanningen en positieve gesprekken is het besluit gevallen dat het paviljoen nog twee extra volle jaren mag blijven staan op het achterterras bij De Boshalte. Op deze manier kunnen we, óók in de zomer, door blijven gaan met de activiteiten en IEDEREEN ontvangen. We danken alle gasten, ons team, Stadsdeel Zuid, Amstelveen en het Amsterdamse Bos voor hun inzet hierin.

Foto: Twintimacy workshop

Stefanie wordt weer student!
Omdat Stefanie altijd zoveel plannen heeft, en ze niet altijd weet hoe ze die moet bekostigen, is ze begonnen met een studie aan de Universiteit Utrecht: “Social enterprise”. Ze kreeg daarvoor een beurs van Stichting DOEN! Het schip met geld komt nu natuurlijk binnen. ;
) Donaties zijn nog steeds welkom.
Aanvraag Oranje Fonds toegekend gekregen!
Ook deze zomer hebben we weer het Oranje Fonds ‘Zomerimpuls’ toegekend gekregen. Hierdoor kunnen we drie maanden lang een mooi programma aanbieden, specifiek voor de senioren. Dit programma: omvat de Lommerijke Wandeling, het Samen Eten, de Koffieochtenden met Muziek, de Vinyl op zondag, de fietstour Langs de Amsterdamse Grachten, een bezoek van Bert de Portretdichter en een Tango optreden. Foto: portretdichter Bert
Boshalte festival “Je bent jong en je wilt wat”

Ook staat festival ‘Je bent jong en je wilt wat’ in de steigers. Mochten onze aanvragen bij fondsen en diverse bedrijven worden gehonoreerd, dan gaan we deze zomer toffe activiteiten ondernemen met de jongeren uit de buurt en de stad. Zo worden er theaterworkshops gegeven, kunnen er sportlessen gevolgd worden en zetten we een maatjesproject op met senioren uit de omgeving. We vinden het heel belangrijk om ook onze jongeren, juist in deze tijden, te kunnen ondersteunen. We hopen dat met dit feestelijke festival te doen!

Donatie ECORYS

Doordat we nu officieel een sociale firma zijn, zijn we gevonden door het bedrijf ECORYS. Zij willen ons een grote donatie doen: Boshalte’s eerste en enige DUOfiets! Met deze fiets nodigen we iedereen uit om gezellig met zijn tweeën (bijvoorbeeld door het bos tussen de bloeiende lentebomen) te gaan fietsen. En uiteraard hebben we omtrent dit geweldige vervoersmiddel ook al sociale activiteiten bedacht. Daarover later meer!

Terugblik afgelopen tijd
Verder zijn we doorgegaan met allerlei activiteiten. Zo hebben we onder andere met veel plezier de Twintimacy workshops voortgezet, evenals de Lommerijke Wandelingen en het uitdelen van maaltijden. Daarnaast is de allereerste Boshalte baby geboren! Hij heet Jaro en groeit op in de warme armen van Iris en haar vriend Erik. Dit is dus de eerste nieuwsbrief in een reeks die niet door Iris zal worden geschreven, maar door Benjamin. Ten slotte zijn we ontzettend blij dat we in deze gekke tijden, waarin de terrassen dicht waren, toch nog met velen van jullie contact hebben kunnen houden. Gelukkig mogen de stoelen en tafels weer naar buiten, en nodigen we jullie allemaal uit om een lekkere kop koffie te komen genieten op ons zonnig terras (of in de boom ernaast).
Tot gauw voor een koffie en een gesprek! Liefs namens Stichting de Boshalte, Stefanie Caton

 

Nieuwsbrief #2


 25/02/2021
 

Foto: Echt Amsterdams

Lieve vrienden, familie, bezoekers en betrokkenen, Huisconcerten
Deze winter hadden we een aantal koffieochtenden op de planning staan, een evenement waarbij we het terras reserveren voor een selecte groep voornamelijk bestande uit Senioren. We trakteren ze op koffie, gebak en live muziek. Door de lockdown kon dit evenement in deze vorm helaas niet door gaan. Daarom zijn we bij een aantal Senioren die echt aan huis gekluisterd zijn thuis langs gegaan voor een privé-concert aan huis. Vorige week waren we op stap met Abel, je kent hem misschien van de Bayou Mosquitos, voor een privé concert bij een dame thuis. Ze werd zo vrolijk van de muziek dat ze zelfs begon te dansen! Zo fijn om sommigen op deze manier een hart onder de riem te kunnen steken. Bekijk onze instagrampost om een klein stukje mee te genieten van de muziek:
Stefanie krijgt heldenspeld
Afgelopen zondag werd Stefanie goed verrast… Er kwam post en niet zomaar post. Twee vaste gasten van de Boshalte hebben Stefanie opgegeven voor de heldenspeld en de gemeente was het ermee eens: Stefanie mag bij de heldenclub! Wat een eer! En wat een lieve, betrokken gasten komen er toch bij de Boshalte.
Maaltijd voor Iedereen
Deze hele winter hebben we iedere week weer verse avondmaaltijden kunnen uitdelen aan een selecte groep in samenwerking met chefs Nicole en Janneke en dankzij diverse Fondsen. Deze winter hebben we door kunnen gaan dankzij het Mevrouw Haantjes Fonds, die ons benaderde dankzij een vaste gast. Ontzettend fijn! Vanaf volgende week is dat potje op en kunnen we nog even door met de maaltijden dankzij steun van de Gemeente Amsterdam. Mochten jullie voor daarna weer een fonds weten die we kunnen aanschrijven, laat het ons vooral weten! Voor nu: Dankjewel Mevrouw Haantjes!
De Boshalte in ‘Echt Amsterdams’

Afgelopen december verscheen een heel leuk artikel over de Boshalte in ‘Echt Amsterdams’. Eerder hadden ze al een leuk artikel over ons geschreven en nu kregen we weer de eer. Ze interviewden Stefanie over de Boshalte in Coronatijd. Hier kan je het artikel lezen.

Nieuwe werknemers

Ook in deze gekke Coronatijden hebben we nieuwe werknemers aan kunnen nemen. Werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt, werknemers die door Corona niet meer verder konden bij het bedrijf waar ze eerst werkten en werknemers die anderen kunnen ondersteunen. Een aantal nieuwe en welbekende werknemers heeft meegedaan aan de ‘koffiecursus’ en met trots kunnen we zeggen dat we vier koffiemakers erbij hebben! Zij kunnen vanaf nu lekker in de kiosk aan de gang om de ‘latte art’ te verfijnen en voor jullie de lekkerste koffie te zetten.

Meditatie- en bezinningswandeling
Een activiteit die ondanks alles gewoon door gaat is de Meditatie- en bezinningswandeling met Tessa, Weliswaar door Corona in aangepaste vorm. Tijdens de wandeling maakt Tessa je met diverse Mindfulness oefeningen bewust van jezelf, waar je staat in het leven, waar je staat in je omgeving en de natuur en hoe je de rust uit meditatie mee kan nemen naar het dagelijks leven. We zijn heel blij dat we hiermee door kunnen gaan! Mocht je mee willen doen aan de wandeling, laat het ons weten door ons te mailen: info@stichtingdeboshalte.nl. Iedere woensdag om 14:00 uur bij de Boshalte, voor een vrijwillige donatie.
Tot gauw voor een koffie to go bij de kiosk! Liefs namens Stichting de Boshalte, Stefanie Caton

 

Nieuwsbrief #1

25/01/2021

Lieve vrienden, familie, bezoekers en betrokkenen, Nieuwe nieuwbrief
Een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden. Wij vonden het tijd om de nieuwsbrief, zoals we die tijdens de crowdfundingcampagne vorig jaar hebben opgezet, door te zetten. Maar dan niet gefocust op toiletzaken, maar op de Stichting. Want er gebeurt zoveel met de Stichting en dat is niet altijd van buitenaf te zien. Op deze manier kunnen we jullie een inkijkje geven. Mocht je niet op een nieuwsbrief zitten te wachten, dan kan je je onderaan de mail altijd weer afmelden.
Terugblik 2020

Wat een jaar is het geweest. Maar ondanks alle narigheid van 2020, heeft de Stichting kunnen groeien afgelopen jaar. Juist in deze crisistijd heeft de Stichting meer vorm gekregen en hebben we er kunnen zijn voor onze omgeving. Ondanks Corona kon de kiosk het hele jaar open blijven met alle dranken, taarten en tosti’s to go. Daardoor hebben we het hele jaar door een werkplek kunnen aanbieden aan onze werknemers en hebben we onder begeleiding van het kernteam en in samenwerking met het UWV, nieuwe medewerkers in dienst kunnen nemen. Wel kunnen we met minder mensen tegelijk werken, aangezien we ook als werknemers afstand van elkaar moeten houden. Maar wat zijn we blij dat we door konden en kunnen en de crisis op deze manier overleven! In februari vorig jaar hebben we het winterpaviljoen kunnen plaatsen. Wat zijn we blij met het prachtige paviljoen! En wat deed het pijn dat we het maar een kleine maand konden gebruiken en het door Corona vrijwel direct weer konden sluiten. We hopen er dit jaar meer gebruik van te kunnen maken. Sinds maart zijn we, dankzij de steun van velen van jullie, in het bezit van een Milieuvriendelijk Rolstoeltoegankelijk Toilet. Wat is het fijn dat we nu iedereen een toilet kunnen aanbieden! En wat is dat ook enorm noodzakelijk geweest afgelopen jaar (en nu nog steeds!). We zijn bijna de enige in het bos die open zijn. Ons toilet is een toevluchtsoord voor alle soorten plassers die het Bos bezoeken. Wat hebben we ondanks de uitzonderlijke situatie veel activiteiten kunnen doen dit jaar. Het was (en is) steeds weer aanpassen aan de veranderende regels, maar ondanks dat er veel niet mogelijk was bleek er een heleboel ook wél mogelijk. Zodra we de activiteiten door Corona moesten uitstellen zijn we met muziek de wijk in gegaan en hebben we op die manier de activiteiten naar de Senioren toegebracht. Dat resulteerde weer in een nieuw project: De Buitenveldertse Karavaan, waarmee onze artiesten de hele zomer twee keer per week op meerdere plekken hebben opgetreden. Dit was een mooi samenwerkingsproject met Stichting Cordaan en de gemeente Amsterdam Zuid/Buitenveldert. En dan de ‘Maaltijd voor iedereen’, een project dat nog steeds loopt dankzij meerdere fondsen en het Stadsdeel, waarmee we iedere week een verse maaltijd uitdelen aan een vaste groep die het kan gebruiken. De maaltijden worden verzorgd door top chefs Nicole en Janneke van Puur Genieten. Mocht je zelf ook een keer een maaltijd willen, dan kan je deze bij hen bestellen! Wil je een maaltijd aan een ander geven, dan kan dat natuurlijk ook! In plaats van een uitgestelde koffie: een uitgestelde maaltijd. We zouden namelijk graag veel meer mensen een wekelijkse maaltijd aanbieden, er zijn namelijk meer mensen die het nodig hebben dan wij nu kunnen aanbieden. Voor 10 euro heb je een maaltijd gesponsord aan iemand die het kan gebruiken. Mocht je dat willen, laat het ons weten, dan nemen we contact met je op. In de zomer konden we het terras weer even openen en hebben we een aantal koffieochtenden met muziek kunnen organiseren. De lommerrijke wandeling met Tessa is afgelopen jaar van start gegaan, de intimiteitsworkshops met Twintimacy, De poppenkast op de dam kwam voor de kinderen optreden, kindertheater de Mammies hebben meerdere keren opgetreden. En zo zijn er een heleboel meer activiteiten die we wél hebben kunnen doen dit jaar! Daar zijn we meerdere fondsen en donateurs dankbaar voor: Stichting Doen, Oranje Fonds, BeeKeen, Gemeente Amsterdam, Mevrouw Haantjes, Stichting Cordius, Brentano steun des Ouderdoms, wat moesten we zonder jullie! Soms meldt een fonds zich spontaan bij ons die door een vaste gast geattendeerd wordt op onze Stichting. Zo viel er vorige week een brief op de deurmat afkomst van Stichting DoCo Charitas die ons een royale schenking doet waar we weer een poosje mee vooruit kunnen dit seizoen. Bemoedigend en hartverwarmend! Feestelijke foto voor het senioren project door Imagical In oktober maakte het UWV een video over ons, we zijn er ontzettend trots op! Bekijk ‘m door op de afbeelding hieronder te klikken: En op 3 januari verscheen er een artikel in het Parool met actrice Raymonde de Kuyper, die ons een ‘feelgoodkoffietentje’ noemt, ook daar zijn we heel trots op! Klik op de foto voor het hele artikel.

Het nieuwe jaar
Het ziet er naar uit dat we nog even in een lockdown zitten. Daardoor doen we de activiteiten anders en voor minder deelnemers per keer dan we zouden willen. Gelukkig kunnen we toch nog behoorlijk wat mensen helpen dankzij onze flexibele samenwerkende partners. Zo zijn we weer plannen aan het maken om muziek naar Senioren toe te brengen. En ook dit jaar kunnen we door met de Maaltijden en we hebben al behoorlijk wat mooie meditatieworkshop en Twintimacy workshops achter de rug en in de planning. We zijn bezig met een heel mooi nieuw project waarmee we verbinding leggen tussen meerdere generaties en kunst. We hebben heel veel zin in dit nieuwe project! Daarover hopen we jullie binnenkort meer te vertellen… Ons mooie winterpaviljoen waar we nog amper gebruik van hebben kunnen maken. De vergunning voor het paviljoen houdt al bijna op. We zijn in gesprek met het Amsterdamse Bos om het contract te verlengen. Want we hopen er nog heel lang gebruik van te kunnen maken!

Foto door Sophia Favela
Tot gauw voor een koffie to go bij de kiosk! Liefs namens Stichting de Boshalte, Stefanie Caton